HTML

Lelketlen Béka

Egy Dharma mind fölött!

Friss topikok

Keresztény-buddhista találkozó a Ming birodalomban

2009.11.24. 22:35 Astus

Matteo Ricci SJ (1552-1610) 1582-ben érkezett Makaóba, s elsajátítva a kínai nyelvet az újkorban az elsők között kezdte a kereszténységet terjeszteni a Ming birodalomban igen nagy sikerrel. Például 1601-ben, köszönhetően annak, hogy egy zenélő órát ajándékozott a császárnak, ő volt az első nyugati, aki beléphetett a Tiltott városba. 
Ebben az időszakban élt a Ming dinasztia négy legnagyobb buddhista mestere, akik közül Yunqi Zhuhong (雲栖袾宏 1532–1612) és Ouyi Zhixu (蕅益智旭 1599-1655) voltak azok, akik a terjedő kereszténységgel szemben megfogalmaztak egy bizonyos apologetikát.
Erről a korai buddhista-keresztény vitáról szól a következő két esszé. Az első ad egy általános képet, míg a második részleteiben elemzi Zhixu érveit.

Buddhist Reaction to Christianity in Late Ming China (PDF)

Duplicitous Thieves: Ouyi Zhixu’s Criticism of Jesuit Missionaries in Late Imperial China (PDF)

"Isten megteremtette Lucifert, de miért adott neki akkora hatalmat és erőt? Ha [Isten] nem tudta, hogy [Luciferben] büszkeség ébred, s mégis megajándékozta azokkal, akkor [Isten] nem bölcs. Ha [Isten] tudta, hogy [Luciferben] büszkeség ébred és mégis megajándékozta azokkal, akkor nem jóindulatú. Se nem jóindulató, se nem bölcs, mégis az Ég Urának hívják?"
(Ouyi Zhixu)

7 komment

Címkék: ajánló buddhizmus történelem vallás kereszténység

A bejegyzés trackback címe:

https://dharma.blog.hu/api/trackback/id/tr781550328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

plumbeus 2009.11.28. 18:38:40

"Isten megteremtette Lucifert,"
Melyik igehely szerint?:)

Kígyót teremtett I Móz 2.19. és Károli fordításában ilyen, hogy Lucifer nincs a Bibliában, ejnye ejnye hhh
Sátán az van, először Krónikásban említve, eredet nélkül:) és Jób könyve szerint Isten fiának értelmezhető, vagy hívatlan vendégnek.

Reméljük, hogy Ouyi Zhixu a buddhizmust illetően a nem hétköznapi történeteket is tudta értelmezni, hogy a Bibliát nem tudta az nem baj.

A Nikk 2009.11.28. 19:00:37

Lucifer (a lat. lux, 'fény' és fero, 'hordozni, vinni' szavakból: 'fényhozó, fényt hordozó'): 1. →hajnalcsillag. - 2. → az Isten ellen föllázadt angyalok feje. A teremtésben kapott méltóságát elveszítette, azaz lezuhant az égből. Iz 14,12: „Hogy is hullottál le az égből, te fényes csillag, hajnalnak fia? Hogyan buktál a földre, te, aki szolgaságba döntötted a nemzeteket?” Az egyhatyák kezdettől fogva (→Órigenész) ~t értették az égből a földre zuhant csillagon (vö. Jel 9,1; 12,9, 2Pt 2,4; Júd 6). Jézus maga mondta: „Láttam a sátánt, mint villám bukott le az égből” (Lk 10,18). - A lelki életben ~nek tulajdonítják azokat a →kísértéseket, melyekben a rossz a jó látszatával, a sátán a világosság fiaként, fényhozóként mutatkozik meg. A tapasztalt lelkivezető iránti engedelmesség kiműveli a lelket az ilyen tévedések fölismerésére. **

Magyar Katolikus Lexikon

Astus 2009.11.28. 19:14:25

Akkoriban még nem volt kínaiul Biblia, hanem a jezsuiták által írt szövegek alapján hallottak a kereszténység tanairól. De ha megnéznéd a második szöveget, akkor azt is megtalálhatód, hogy pontosan mire mondta ezt, s egyéb érdekességeket.

Másrészt, mindent Isten teremtett a keresztény tanítás szerint, másik teremtő nincs. Még Lucifert is, avagy Sátánt, ha jobban tetszik, ő teremtette. Zhixu pedig nem is azt mondja, hogy Isten a gonoszt közvetlen teremtette, hanem hogy Lucifer gőgös lett, fellázadt, s ő vált a "fő gonosszá" a történetben. Erre építi aztán a kritikát is, mi szerint Isten vagy nem tudta előre, vagy nem tett ellene semmit.

plumbeus 2009.11.28. 19:15:53

@A Nikk: Köszönjük. Ez nem mond ellent annak amit írtam, ha esetleg arra gondolnánk. Gondolom Ouyi Zhixu is a Magyar Katolkus Lexikonban bukkant Luciferre, mivel a Bibliában Sátán van fentiek szerint. :)

Szóval nem teremtett Lucifert, hanem megjelentek Isten a fiai kb. hódolni Isten előtt és közöttük megjelent a Sátán. Fenti okfejtés isten bölcsességének stb. hiányáról nem bölcs.

plumbeus 2009.11.28. 19:24:27

@Astus: Szóval teremtett kígyót. A kígyó beszélt az asszonnyal. És mivel a kígyók nem beszélnek hétköznapilag így továbbra is kérdezem miről is beszélünk?

Astus 2009.11.28. 19:47:47

A Sátán jelent meg, mint kígyó, s csábította el az embert. Mi ezen a bonyolult?

plumbeus 2009.11.28. 20:01:44

@Astus: Ja hát ez számomra már felfoghatatlan.
Azt én sem tudom mi a bonyolult abban, hogy a Biblia képletességét nem én találtam ki, eltekintve azon részekről hogy hány tányért adott vissza Darius amit még a templomból vitt el Nabukodonozor vagy ki.

Majd ha a buddhizmusnak a kozmológia lesz az erőssége Ouyi Zhixu -t is végig olvasom. Addig ráér. Majd ha nem szenvedek akkor ráérek kozmológiára. Tudjuk aaa Congkapa is memgondta nincs teremtő isten, Buddha eddig a legbölcsebb hiába na HHH
süti beállítások módosítása