HTML

Lelketlen Béka

Egy Dharma mind fölött!

Friss topikok

Instant, vagy főzött?

2009.12.10. 00:09 Astus

Lehet-e könnyen, gyorsan és egyszerűen megismerni, megérteni, illetve elsajátítani a buddhizmust? A válasz az, hogy igen is, meg nem is.

IGEN
A Dharma lényege nem több, mint felhagyni a ragaszkodással, eldobni a fogalmi sokasítást és közvetlenül az olyanság látásából cselekedni. Ez a hirtelen út, s léteznek irányzatok, módszerek, amik ezt hangsúlyozzák, ezt emelik ki, különösen a távol-keleti buddhizmusban.

NEM
Bár minden ember rendelkezik a megvilágosodás képességével, ennek gyakorlatba ültetésével az emberiség nem túl nagy százaléka próbálkozik meg, azok közül viszonylag kevés elég érdekelt ahhoz, hogy ne álljon meg út közben, s végül elenyésző azok száma, akiknek ez könnyen és gyorsan megy. Az ok egyszerű: az ember nehezen hagy fel azzal, amit már megszokott. Nem arról van szó, hogy valami ténylegesen akadályozza őket, amivel nem tudnak mit kezdeni, hanem arról, hogy nem akarnak megszabadulni. Ami persze nem úgy néz ki, mintha azt kéne eldönteni, hogy a piros, vagy a kék kapszulát veszem be. Sokkal inkább olyan, mintha mindig is egy adott színűt szedne az ember, s ezért nem bízik semmilyen más színben. Aztán ha valamennyi bizalmat szavaz egy másik színű kapszulának, akkor kezdetben mindkettőt szedi, majd esetleg átáll egyikről a másikra. Végül ha azt mondják neki, hogy nem az az érdekes, milyen színűt szedsz, hanem hogy egyáltalán kapszulákon élsz, s jobb lenne felhagyni vele, akkor csak néz értetlenül, hogy minek, illetve győzködi magát, hogy nem, ez a kapszula teljesen rendben van. A buddhizmus a sokféle kapszula között olyan, mint egy leszoktató orvosság. A kapszula, ami leszoktat a kapszulák szedéséről. Mert bár megvan a lehetőség, hogy egyszerűen nem veszünk be semmilyet semmiből, ez nem szokott megtörténni. Ezért van szükség a buddhista tanításokra és módszerekre, s ezért nem megy olyan könnyen és egyszerűen.

3 komment

Címkék: megvilágosodás módszer hirtelen fokozatos tévképzetek

A bejegyzés trackback címe:

https://dharma.blog.hu/api/trackback/id/tr71587306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Nikk 2009.12.10. 19:24:38

"A kapszula, ami leszoktat a kapszulák szedéséről."

Ez nagyon jó....

fűrészpor · http://www.pallas70.hu/tanfolyam/aruterito-tanfolyam.php 2009.12.14. 11:20:12

Buddha Feszt van. :)

Ezért is jöttem, hogy releváns dolgokról olvashassak.
süti beállítások módosítása