HTML

Lelketlen Béka

Egy Dharma mind fölött!

Friss topikok

Was ist Buddhismus?

2010.03.11. 23:25 Astus

A leggyakoribb kérdések között szerepel, mikor előkerül az, hogy buddhista vagyok, hogy mi az a buddhizmus. Nekem egyszer Ming Lai mester (a cinkotai Csan templom apátja) azt mesélte, hogy mikor őt kérdezik, akkor azt válaszolja (mutatva a kertben levő bambuszokra): "az egyik bambusz rövid, a másik hosszú." Nesze neked buddhizmus!

3 komment

Címkék: buddhizmus zen kínai hirtelen

A bejegyzés trackback címe:

https://dharma.blog.hu/api/trackback/id/tr161832938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ron · http://trebitsch.blog.hu 2010.03.12. 13:35:41

Szép! (Ha onnan nézed, h a bambuszok _egymáshoz képest_ rövidek vagy hosszúak, még stimmel is.)

Astus 2010.03.12. 13:45:13

@ron: Több szempontból is nézhető, akár a viszonylagosság terén, akár abból is, hogy mi miként nézünk a dolgokra. Hozzáteszem, maga a kifejezés klasszikus zen mondás.

plumbeus 2010.03.12. 15:03:38

@ron: Szerintem inkább arra utal hogy annak látja az amit ami, mint Szung Szán kedvence hogy a piros piros a fehér fehér, meg hogy mikor megkérdezték látja -e Istent azt mondta hogy az inged színe fekete. Na és ha annak látja az amit ami akkor persze viszonylagosnak is látja a viszonylagost én meg csak irigykedek vizonylag:)
süti beállítások módosítása