HTML

Lelketlen Béka

Egy Dharma mind fölött!

Friss topikok

Csak akarni kell

2010.03.23. 23:57 Astus

Hogy valaki elérje a megszabadulást a szenvedéstől, ehhez legelőször hit és indíttatás szükséges. A hitről nemrégiben esett szó, itt most egy motivációs beszéd következik ezért.

A mahájánának létezik egy központi fogalma, amit bódhicsittának mondanak. Magát a kifejezést úgy lehetne lefordítani, mint a felébredés (bódhi) szándéka (csitta). Ahhoz, hogy valaki a bódhiszattva (felébredésre [törekvő] lény) útjára lépjen, fel kell magában keltenie a bódhicsittát. Ez két dolgot foglal magában. Az első annak a szándéka, hogy megszabadítson minden érző lényt a szenvedéstől. A második pedig elérni a teljes és tökéletes felébredést, vagyis a buddhává válást. Ezt fejezi ki tömören a négy nagy fogadalom.

Ha látni akarod a tíz irány összes buddháját,
Adakozni akarsz a kimeríthetetlen érdemek tárából
És ki akarod oltani az érző lények szenvedéseit,
Akkor gyorsan keltsd fel a bódhicsittát!

(Avatamszaka szútra, 17. fejezet; T10n279, vol. 17, p95a13-14)

Ahogyan a világ különböző dolgainak esetében is, a buddhizmusban is igaz, hogy ha az ember akarja, nem csak erőlködik, de igazán szeretné, kedvét leli benne, akkor lehetséges az előrehaladás. Ahogy az angol mondás is szól: Where There's a Will There's a Way.

Az Avatamszaka szútra fent idézett fejezetében arról van szó, hogy már magának a felébredés szándándékának a létrehozásával mérhetetlen érdemeket gyűjtünk, mi több, onnantól a buddhák támogatását élvezzük utunkon. Vagyis a szándék megteremti annak a lehetőségét, hogy célba érjünk. Ha ez nincs meg, akkor minden csak hiú ábránd. Ha van indíttatás, akkor magunktól igyekszünk betartani az előírásokat, tanulmányozni a Dharmát, s átültetni azt a gyakorlatba.

Mit kell tenni a felébredés szándékának létrehozásához? Egyedül csak el kell határozni, hogy ezt akarom csinálni. Ez egy döntés. Ennek a döntésnek a meghozatalához érdemes pár dolgok elmélkedni:

1. az élet tele van szenvedéssel
2. nem csak én szenvedek, hanem minden érző lény is
3. végleges megoldást csak a Buddha tanítása ad a szenvedésre
4. képes vagyok követni a Buddha útját
5. nem csak magamat, hanem mindenkit el akarok juttatni a megszabaduláshoz

Ez az, ahogyan felkelthetjük a bódhicsittát, eltökélhetjük magunkat arra, mi magunk is buddhákká leszünk és minden lény javát szolgáljuk.

Szólj hozzá!

Címkék: hit együttérzés fogadalom fokozatos bódhiszattva mahájána

A bejegyzés trackback címe:

https://dharma.blog.hu/api/trackback/id/tr351864063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása