HTML

Lelketlen Béka

Egy Dharma mind fölött!

Friss topikok

Hiteles alapok

2010.01.20. 22:38 Astus

Bár a logikus érvelés és a Buddha tanításainak vizsgálata nagyon fontos, a karmába és az újraszületésbe vetett mély hit az, ami alátámasztja az összes buddhista gyakorlatot.

(Szakja Trizin)

4 komment

Címkék: fordítás buddhizmus hit karma újraszületés

A bejegyzés trackback címe:

https://dharma.blog.hu/api/trackback/id/tr171688981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Astus 2010.01.21. 18:13:08

"Szia! Átmentél mikrobloggerbe?" (A Nikk)

Nem, csak tegnap ilyen jó idézeteket találtam. :)

ui.: Bocs, véletlen töröltem a hozzászólásod.

A Nikk 2010.01.21. 20:21:58

Semmi gond, elvégre minden összetett hozzászólás múlandó!... :DD

plumbeus 2010.01.28. 19:45:43

@Astus: Ja hát nem is meg úgy le a nap hogy ne győzködjem magam hogy márpedig újraszületés van és újraszületés van és újraszületés van ami nem olyan mint az öröklődés ami egyébként is csak modell míg az újraszületés az factum, pedig szerintem is de olyan.
Azért mégis egyszerűbb lenne előbb elhinni zsigerből ezt az újraszületést és úgy megpróbálni megszabadulni ugye mint anélkül hhh Csak hát a nyugati zsigerek azt mondják nincs olyan nincs olyan itt nálam legalábbis

Astus 2010.01.29. 17:57:21

A buddhizmus gyakorlati megközelítése az újraszületésre is alkalmazható. Tehát az ember először hall róla, megtanulja mit jelent. Utána átgondolja, megérti az érveket, az összefüggéseket. Végül pedig saját maga számára közvetlenül belátja a tanítás helyességét. A bizalom a tanítás iránt természetesen minden esetben számít. De a bizalmat ez a három lépéses tanulás alapozza és erősíti meg. Persze vannak olyanok, akik eleve bizalommal fordulnak a Három kincs felé, ám az ember kételyeit végső soron a közvetlen tapasztalat oszlatja el maradéktalanul.

Az az első lépés tehát, hogy hallottál az újraszületésről. A következő az, hogy tanulmányozod ezt a tanítást, megérted, hogy miként és hogyan magyarázzák, mi születik újra milyen okok és feltételek következményeként. Végül meditációs gyakorlat során felismered, hogy miként van az ember, mit jelent az öt halmaz, a hat érzékterület, s hogy ezek milyen folyamatokon mennek keresztül. Ezáltal személyesen magad számára átláthatóvá válik az újraszületés jelentése.
süti beállítások módosítása