HTML

Lelketlen Béka

Egy Dharma mind fölött!

Friss topikok

Közösség

2007.06.23. 01:16 Astus

Hogyan egyesíthető az összes irányzat? Ezt már legalább egyszer sikerült összeraknia Zhiyi-nek a Tiantai iskolával. De az inkább csak a kínai irányzatokra vonatkozott. Csakhogy jelenleg nyugaton több igen távoli iskola van jelen, melyek akár évezredek óta nem igazán érintkeztek. Nem arról van szó, hogy az ökumené nevében minden különálló irányzatot meg kéne szüntetni, hanem épp hogy egy újat létrehozni, mely beolvasztja magába a többit, vagy legalábbis azok gyakorlatait és tanításait.

Zhiyi-nek viszonlag könnyű dolga volt a Lótusz szútrával. Az én ötletem az, hogy mivel nyugaton úgyis a Páli kánon az igazán népszerű és egyben alapnak tartott szöveg, egyértelműen erre kell építeni és abból levezetni mindent, s ezzel együtt valahogy megőrizni a mahájána iratokat is.

Biztos közös alapként jó a Három Jelleg és a Függő Keletkezés. Ezekből az üresség tana világosan következik. És minthogy a tudatlanság a lét oka, ezért a világ tudati minősége is már eleve benne rejlik. Ha pedig a tudat megtisztulása a Nirvána, úgy a Buddha-tudat is nyilvánvaló. Mert eredendően minden éntelen, hogy lehetne más, mint megszabadult? Ez világos kell legyen, így a mahájána hirtelen tanítása is kész. Minden más ezen alapokból kifejthető.

A gyakorlást tekintve a szamatha és vipasjaná minden irányzatra igaz és használható felosztás. Ugyan mi másra lenne szükség, mint elnyugodott állapotban rálátni minden éntelenségére? Így tanította a Buddha, hogy lehetne akkor másképp bárhol is?

Már maga az a gondolat, hogy létezik alacsonyabb és magasabb rangú Dharma káromlás a Három Drágaságra nézve. Igen, léteznek jobb és gyengépp képességű gyakorlók. De valóban jobb és rosszabb Dharma nem létezhet, mert a Buddha minden lény megvilágosodásáért tanított. Ha a hínajána tanokban megtalálni mindazt, amit valaha is a mahájánában tanítottak, akkor nem lehet azzal vádolni, hogy alacsonyabb rendű. És mert a mahájána nem tér el semmiben a hínajána szerint elhangzott beszédektől, így nem mondható rá, hogy nem a Buddha tanítása lenne. Természetesen a mahájánába beleértem a tantrikus irányzatot is.

Nem azt mondom, hogy mindenkinek egyazon módszert kellene használnia, hanem azt, hogy 84 ezer kapu van, és mindegyik tökéletes. De a félreértések ellen jobb, ha létrejön egy közös nyelv az irányatok közt, amit mindenki ért. Egy olyan kódrendszer, amiben mindenki képes megfeleltetni az általa követett hagyomány tételeit és módszereit. És a legegyszerűbb közös alap a hínajána kánon. Nincs jobb módszer, nem is lehet, minthogy a Buddha mindig a személynek megfelelően tanított, s nem meghatározott sablonok szerint.

Lényegében azonban csak egyetlen minta létezik, ahogyan az a Nemes Nyolcrétű Ösvényben megtalálható. Annál többet semelyik irányzat nem tanít. Bár ismereteim korlátozottak, sehol sem láttam kivételt. De hogyan is lehetne több féle megszabadulás? A Huajen, a Zen, a Dzogcsen és a Mahámudra a legmagasabbrendűnek tartott tanítások, mégsem múlják felül a Tipitakában elhangzottakat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dharma.blog.hu/api/trackback/id/tr65104150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása