HTML

Lelketlen Béka

Egy Dharma mind fölött!

Friss topikok

Magyar buddhizmus

2009.02.16. 21:55 Astus

Folyamatosan az a probléma merül fel, hogy nincs magyarul buddhista anyag, nem lehet mit az emberek kezébe adni, hogy elolvassanak. Azon gondolkoztam, hogy indítsak-e egy angol nyelvű blogot, ahol megoszthatom esetleges hallgatóságommal egyes elképzeléseimet, amik időnként felbukkannak, mint az utóbbi napokban. Mert azt tudom, hogy angolul vannak többen is, akik komolyan foglalkoznak a buddhizmussal, s a könyvek és fordítások száma egyre csak növekszik. Aminek mind szemtanúi lehetünk, az a Dharma meggyökeresedése nyugaton. Bár nem lehet megjósolni, hogy mekkora hatása lesz a mostani népszerűségének, reménykedni lehet. És ami Magyarországra el fog jutni, az a nyugatni buddhizmus lesz, nem a keleti. Ezt ma is láthatjuk, minthogy a fordítások 90%-a angol, illetve egy kevés német nyelvből készül. Nem döntöttem el igazán, hogy mi lenne a megfelelő lépés, de elsőre megpróbálok ide is írni, és elindítok egy angol nyelvűt is. Majd aztán elosztom, hogy melyik téma hova érdemes.

És látogassátok a http://a-buddha-ujja.wikidot.com/ oldalt, ami gyakorlatilag az első nagyobb gyűjteménye a magyar nyelvű szutta fordításoknak, s folyamatosan fejlődik.

1 komment

Címkék: magyar buddhizmus nyugati

A bejegyzés trackback címe:

https://dharma.blog.hu/api/trackback/id/tr85947454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ron · http://trebitsch.blog.hu 2010.03.06. 09:00:46

Linkajánló:

Agócs Tamás: Buddhizmus www.vallasforum.hu/vallasok.php?id=2
Tarr Dani buddhista könyvtára: tarrdaniel.freeweb.hu/documents/buddhizmus.htm
BuddhaPest blog: buddhapest.hu
süti beállítások módosítása