HTML

Lelketlen Béka

Egy Dharma mind fölött!

Friss topikok

Különleges ajánlat

2010.01.03. 01:13 Astus

A buddhizmus egyik bevett és népszerű definíciója így hangzik:

"Ne tégy semmi rosszat! Cselekedj minden jót! Tisztítsd meg elmédet! Ez az összes buddha tanítása."

Az emberek többségére igaz, hogy súlyosabb bűnöket nem követ el, lehetőségeihez képest igyekszik jót tenni, s elméjében törekszik a kedvességre és békességre. Vannak emberek, akik sok rosszat tesznek, sokaknak ártanak, s elméjük haraggal és sóvárgással teli. És vannak olyanok is, akik erkölcsileg kifogástalan életet élnek, idejüket mások megsegítésére szánják, elméjükben pedig nagy szeretet van.

A Buddha tanítása szerint minden szenvedés gyökere az énség és az önösség. Ebből a szempontból nincs különbség azok közt, akik sok rosszat, meg akik sok jót tesznek, mert mindezt önközpontúan teszik. Miután valaki rálépett az ösvényre, s kitartóan tanulmányozza azt és gyakorolja benne magát, észreveheti azt, hogy bármennyire is törekszik, a megszabadulás nagyon távolinak tűnik.

A kérdés tehát ez: Mi van akkor, ha rossz dolgokat teszek, miközben jó tetteim elenyészőek, az elmém pedig tele van vágyakkal és kétségekkel? Van-e bármi esély a megszabadulásra ebben a helyzetben?

Sákjamuni buddha számtalan tanításai közt találjuk azt, ahol beszél Amita buddháról, aki világkorszakokkal ezelőtt érte el a tökéletes felébredést, s létrehozott egy buddha-földet, ahol nincs semmilyen fájdalom, semmi kín, semmi szenvedés, ezért a neve Boldogság földje lett. Ide kivétel nélkül bárki születhet, ha azt akarja, s ehhez elég Amita buddhára támaszkodnia, aki megfogadta, hogy mindenkit, aki megemlékezik róla, halála után elviszi a Boldogság földjére, s ott biztosan eléri a megvilágosodást.

Bár a buddha-emlékezés gyakorlatának sok formája létezik, a legegyszerűbb változata a név ismétlése. Ez így néz ki: Namó Amita buddha. A namó magyarul hódolatot jelent, ami itt azt jelöli, hogy az ember Amita buddhában vesz menedéket, rá támaszkodik, benne bízik. S ez a bizalom az, ami a kulcsa annak, hogy a megannyi tudati szennyeződés ellenére bárki születhet a Boldogság földjén, amit neveznek még Tiszta földnek is.

A bizalom abban van, hogy Amita buddha halálunk idején eljön, s elvisz minket az ő földjére, hogy ott véglegesen megszabaduljunk a szenvedéstől és elérjük a tökéletes felébredést. Ez a bizalom fejeződik ki a név ismétlésében, s ezt a bizalmat tápláljuk a buddha-emlékezés gyakorlatával.

A buddha-emlékezés egy igen egyszerű és mindenki számára művelhető módszer, amivel úgy ahogy vagyunk, biztosan elérjük a buddhaságot mi magunk is. Ehhez csak bizalomra van szükség. Arra, hogy a saját önös törekvéseink helyett, amik mindezidáig nem hoztak számunkra megszabadulást, rábízzuk magunkat Amita buddha erejére.

Ez hát az a tanítás, amit Sákjamuni buddha adott mindenkinek, elmondva azt a lehetőséget, amivel mindenki véglegesen és tökéletesen megszabadulhat egyetlen születés alatt.

NAMO AMITA BUDDHA
NAMO AMITA BUDDHA
NAMO AMITA BUDDHA

6 komment

Címkék: megvilágosodás gyakorlás módszer ösvény hirtelen megszabadulás szamszára mahájána tiszta föld

A bejegyzés trackback címe:

https://dharma.blog.hu/api/trackback/id/tr911640991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ron · http://trebitsch.blog.hu 2010.01.03. 17:41:39

A rend kedvéért: ez a Dhammapada 183-as verse. (A Milarepa filmben is benne van. :))

A Nikk 2010.01.03. 19:26:59

a Milarepa film.... szerintem 1 nagyon jó film.

Astus 2010.01.03. 22:09:09

Ezért a Dhammapada a "Best of Buddha" mondások gyűjteménye. Az infót meg köszi, nem volt így a fejemben.

De akkor itt van a páli és a kínai Dhammapadából/Faju jing-ből (法句經, T210):

Sabbapāpassa akaraṇaṃ,
kusalassa upasampadā;
Sacittapariyodapanaṃ,
etaṃ buddhāna sāsanaṃ.

諸惡莫作
諸善奉行
自淨其意
是諸佛教

ron · http://trebitsch.blog.hu 2010.01.04. 17:30:48

@A Nikk: Most, hogy így többször el kellett olvasnom a szövegkönyvet, nem vagyok erről meggyőződve. De nagyon várom, h mikor jön ki a 2. rész.

A Nikk 2010.01.05. 11:52:49

@ron:
Azt én is nagyon várom! (És úgy vettem észre, hogy még sokan mások.)
Számomra egyébként a Phörpa a legcsúcsabb... ha jól tudom, részben ugyanaz az alkotógárdája a Milarepának.

A Nikk 2010.01.05. 11:54:09

Astus, írnál nekünk a tudat 17 pillanatáról?
süti beállítások módosítása