HTML

Lelketlen Béka

Egy Dharma mind fölött!

Friss topikok

Nincs ki tegyen

2010.03.29. 23:58 Astus

Alig egy évvel ezelőtt, 2009. februárjában találkoztam Csong Go szunimmal (청고수님 - a "szunim" a szerzetesek megszólítása koreaiul) a világhálón keresztül. Ő volt az, akinek köszönhetően megismertem De Heng kunszunim (대행큰스님 - a kun-szunim idős szerzeteseknek, ebben az esetben apácának, járó tiszteletteljes megszólítás) tanításait, aki a Zen (koreaiul Szon 선) hozzám legközelebb álló formáját tanítja, ami tisztán tapasztalatból, egyszerűen közvetíti a buddhizmus lényegét.

Két kifejezés az, amit gyakran említ, s ami meghatározza tanításának lényegét. Az egyik a dzsuingong (주인공), a másik pedig a hanmaum (한마음).

A dzsuingong két szóból áll. A dzsuin (主人) jelentése úr, vagy valódi cselekvő (angol: true doer), míg a gong (空) azt jelenti üres, illetve üresség. Ezért ezt úgy fordíthatjuk: az üres cselekvő (angol: empty doer).

A hanmaum szintén két szó összetétele. A han (一) egyet (1) jelent, míg a maum (心) tudatot. Érdemes itt megjegyezni, hogy az "egy tudat" a kínai buddhista szóhasználatban általánosan összeszedettséget jelent, míg a Zen esetében gyakran a buddha-tudatra utal.

Áttérve a nyelvi részről a jelentésre, a két szó ugyanannak az alaptermészetnek (本性) a két aspektusát jelenti. A dzsuingong a tudatunk végső lényege. Ha megvizsgáljuk a tudatunkat (觀心), s meg akarjuk találni magát a tudatot, akkor végül nem találunk semmit. Akárhogy is próbálkozunk, nincs semmi olyan, mire végül azt mondhatnánk, hogy ez maga a tudat. Ebből beláthatjuk, hogy a tudat üres, végső lényeg nélküli. Mégis van tapasztalat, vannak gondolatok és érzések. Innen tudjuk, a tudat cselekvő, mozgó. Ez a mozgató nélküli mozgás, cselekvő nélküli cselekvés maga a dzsuingong, a tudat valódi jellege. A hanmaum azt az egységet jelenti, hogy minden ugyanolyan jellegű, minden ugyanaz a tudat, s mindent a tudat teremt. Ez a mozgató nélküli mozgás a világ igaz mibenléte, ahol minden mindennel kölcsönhatásban van.

De Heng kunszunim tanításának gyakorlati fókusza azon van, hogy az ember bízzon eredendő természetében, a dzsuingongban, s mindent engedjen el, hagyja, hogy a dzsuingong elrendezze. Ez a bizalom önnön buddha-természetünkben a Zen módszerének lényege. Semmi teendőnk nincs, mint hinni a dzsuingong erejében. Ez azt jelenti, hogy ahelyett, hogy úgy gondolkoznánk, "én elintézem", vagy "én nem tudom megtenni", ezt engedjük el annak felismerésével, hogy a cselekvés cselekvőtlen. Egyáltalán nem tétlenségről, vagy nemtörődömségről van szó, ami ugyanúgy az én fogalmába kapaszkodás egy formája. Akkor nem nehéz azonban elengedni az önközpontúságot, hogy önmagunknak, az érzéseinknek, a gondolatainknak, a tetteinknek, az emlékeinknek nagy fontosságot tulajdonítsunk, ha látjuk, a tudat természete dzsuingong. A világhoz való viszonyunk is átalakul, ha belátjuk azt a szétválaszthatatlan egységet, ami a végső természet és a tapasztalatok közt van. Ahogy jön a tavasz, egyre többet süt a nap, kellemesebb az idő, érezzük, ahogy minden együtt, egymással kölcsönhatásban változik. Jobb a kedvünk az időtől, s jobb az idő a kedvünktől. Ez a hanmaum.

Mindez csak a saját szavaimmal előadott összefoglalás volt. Bővebb anyag a Hanmaum Seon Center honlapján.

10 komment

Címkék: ajánló zen üresség hirtelen éntelenség mahájána buddha tudat

A bejegyzés trackback címe:

https://dharma.blog.hu/api/trackback/id/tr81879663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Astus 2010.03.30. 09:07:54

A Csogje nem vonal, hanem Korea legnagyobb buddhista egyháza. Amúgy igen, ő is oda tartozik, mint sokan mások.

A Nikk 2010.03.30. 09:31:39

Hogy őszinte legyek, nehezemre esik kiállni ezt a kioktató stílust, csaxólok, talán segít ez a bájos kis fídbekk fényes tanítói pályádon. Áldás békesség.

Astus 2010.03.30. 09:33:46

Köszi. Hogyan hangzott volna akkor jól szerinted?

A Nikk 2010.03.30. 09:59:04

Pl. ha belekerült volna vmi, ami elveszi az élét: pl. "nem igazán"

A módosítószók használata általában sokat szokott segíteni ilyen téren...

És/vagy ha el van magyarázva, mi a vonal, mi nem az.

üdv!

A Nikk 2010.03.30. 19:06:08

Le a kalappal, köszönöm a választ!

plumbeus 2010.03.30. 20:39:32

"s mindent a tudat teremt."

Nekem meg ez "nem igazán" szimpi egyébként lehet (ki)oktatni bátran.
Az okok okozzák az okozatot a végtelenségig és a teremtő tudat az valami misztikus ezotéria eddig azt hittem.
De teremthet is tőlem csak lehetőleg ne vitatkozzunk nagyon csak kicsit, bár veled nem lehet tányérokat csapkodni HHH

Astus 2010.03.30. 20:48:25

Érted, hogy mi az a tudat, s mi az, amit teremt? Csak mert ezt érdemes először letisztázni, mielőtt vad következtetésekbe kezdünk.

A Nikk 2010.03.30. 21:21:45

jó ez a nő... a felemelt öklével és a határtalan derűvel az arcán, azon a fotón
süti beállítások módosítása